Verloren wachtwoorden terug halen

Het computermannetje komt vaak over de vloer bij mensen die hun wachtwoorden vergeten zijn. Dit varieert van een e mail wachtwoord tot het wachtwoord voor in te loggen op Windows zelf. Het uitzoeken en oplossen van dit soort dingen is tijdrovend en vooral met welke programma’s ga je dit doen.

Met behulp van de onderstaande link van computer totaal wordt dit tijdrovende werk een stuk eenvoudiger.

Zo haal je eenvoudig wachtwoorden terug

Ik zet hieronder het stuk tekst neer om snel een administrator account aan te maken (dit komt vanuit de bovenstaande link). Als je je wachtwoord niet meer weet (en maar één account hebt op je pc) dan zul je een extra account met administrator rechten moeten aanmaken. Met een extra administrator account kun je eenvoudig het wachtwoord veranderen van het account waar je het wachtwoord niet meer van weet. Je hebt hiervoor een opstartbare ESD-USB of DVD van Windows 10. 

Nieuw administrator account toevoegen.

  • Start je systeem op met de esd-usb of dvd.
  • Bij het eerste scherm start je de opdrachtprompt op door op ‘shift + F10‘ te drukken.
  • Lokaliseer op de pc waar de map Windows/system32 zit. Om dit te doen begin je met het eerste commando C: in te toetsen en vervolgens het commando “dir” in. Je krijgt dan een lijst met mappen op het scherm te zien en kijk op je de map Windows ziet. Zie je hem niet staan? Probeer dan naar D: en controleer met het commando ‘dir‘ of er een map Windows aanwezig is. Ga net zolang door met de letters van het alfabet. 
  • Zie je de map Windows ergens staan (maakt niet uit welke letter je hem uiteindelijk gevonden hebt)  navigeer er dan naar toe door cd windows\system32 te typen. Als het goed is zit je gelijk in de juiste map (Windows/system32). In deze map gaan we rommelen.
  • We gaan het bestand Utilman.exe hernoemen naar Utilman.oud. Dit doe je door het volgende in te typen: ren utilman.exe utilman.oud (er zit een spatie tussen utilman.exe en utilman.oud)
  • Vervolgens maak je een kopie van het bestand cmd.exe. Type nu: (copy cmd.exe c:)
  • Nu gaan we cmd.exe hernoemen naar Utilman.exe. Dit doe je door ren cmd.exe utilman.exe in te typen. Het originele bestand cmd.exe staat nu ergens anders (in de root van C) en laat je dus ongemoeid.
  • We willen nu opnieuw opstarten en dat kun je doen door wputil reboot in te typen.
  • Zodra de pc is opgestart en het aanmeldvenster verschijnt, druk je Windows-toets+U in of de toegankelijkheidsopties button. Je kunt ook weer het commando Shift +F10 Gebruiken.
  • Normaal gesproken verschijnen nu de toegankelijkheidsopties van Windows, maar door de ingreep van daarnet beland je als beheerder op de opdrachtregel (cmd.exe). Hier voer je dan achtereenvolgens de volgende commando’s uit, telkens te bevestigen met Enter:

net user adminextra geheim /add

net localgroup administrators adminextra /add

Hiermee creëer je het administrator account ‘adminextra’ met als wachtwoord ‘geheim’. Wil je andere naam en wachtwoord, gewoon de tekst aanpassen (lijkt me wel duidelijk nietwaar). Start de pc opnieuw en meld je (met de net aangemaakte account gegevens) aan in Windows. Nu kun je vanuit het Configuratiescherm het wachtwoord van je vergeten account wijzigen en ben je (weer) heer en meester van je eigen pc.

Tip: In dit verhaal verander ik het utilman.exe bestand. Maar het kan ook met het bestand osk.exe of sethc.exe. In mijn verhaal maak ik een extra administrator account aan maar je kunt ook het standaard verborgen administrator account activeren. Om dit te doen moet je het opdrachtprompt tevoorschijn halen (shift+F10) en voer je het onderstaande commando in:

net user administrator /active:yes en sluit af met exit

Kortom, er zijn meerdere manieren om je wachtwoord te herstellen.

 

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Windows en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s