Veilig internet bankieren in virtual box (Ubuntu)

Iedereen die een beetje het computer nieuws in de gaten houd weet dat als je met Windows op internet zit je een verhoogd risico loopt op virussen, trojans en malware stuff.

Iedereen weet ook dat als je weinig verstand van computers hebt, je eigenlijk weinig keus hebt om toch (gratis) veilig te internetten omdat je nou eenmaal Windows op pc gekregen hebt.

Iedereen weet ook dat je met Linux wel veilig kunt internetten, maar dat is zo moeilijk (ehhh, dat zeggen ze). Maar toch er is wel een manier om veilig te internetten met Linux en onder Windows.

Via een virtual box maak je een Ubuntu (Linux) omgeving aan binnen Windows. Binnen deze omgeving kun je veilig internetten. Ook al zou je het alleen maar gebruiken voor internet bankieren. Hoe maak je zoiets ? En is dat moeilijk ?

Je hebt als eerste 2 (misschien 3) programma’s nodig om het voor elkaar te krijgen. Het eerste programma is (natuurlijk) Virtual box wat je hier kan downloaden.

  • Download Virtual box. en kies de juiste versie voor je systeem. Installeer hem dan ook maar direct.
  • Download een Ubuntu omgeving voor Virtual box (VDI) bestand. Kies Ubuntu 12.04 (nr 15) en onthou de username & password: Dat is ubuntu/reverse. Dit is een groot bestand van 769 mb en is ingepakt met 7z software.
  • Download Winrar als je het 7z bestand niet kunt openen.

Als u het grote bestand binnen is pakt u het 7z bestand uit (gebruik bijvoorbeeld Winrar hiervoor) en kies een mooie plek op uw harde schijf (ook even onthouden waar u het neer zet natuurlijk) waar de twee bestanden mogen komen te staan. Als het goed is heeft u twee bestanden (ubuntu_12.04.vbox & ubuntu_12.04.vdi). Als u virtual box geïnstalleerd heeft zal hij er een icoontje aan geven (omdat het virtual box bestanden zijn).

Oke alles is binnen en gaan we echt van start ! Start Virtual box op en klik op ‘nieuw’ om een nieuwe virtuele omgeving te maken. Dit scherm krijgt u te zien:

Zet bij ‘naam’ Ubuntu in. Als het goed is dan veranderd Virtual box tijdens het typen meteen regel 2 (type) en regel 3 (versie) in Linux en Ubuntu. Dit hoort ook zo omdat we een Linux omgeving gaan maken. Klik op ‘verder’.

Nu krijgen we een scherm geheugengrootte. Hier kun je instellen hoeveel werkgeheugen je geeft aan je werkomgeving (Ubuntu dus). Ik zou minimaal 512 mb geheugen gebruiken maar liever meer natuurlijk. Afhankelijk van uw intern geheugen kan meer of minder geheugen toewijzen.

Zoals u ziet pas ik 512 mb geheugen toe. Verschuif met de knop naar links of rechts om meer of minder geheugen toe te wijzen. Komt u in het rood, dan krijgt u een waarschuwing dat Windows mogelijk niet goed kan werken als u de virtual omgeving start (let op: mogelijk=is niet zeker dus). Maar blijf gewoon in het groene dan zit u altijd goed. Klik op ‘volgende’ om verder te gaan.

Nu is het tijd om het gedownloade bestand te gebruiken. Kijk naar het onderstaande plaatje en zorg dat u hetzelfde vakje (derde) geselecteerd heeft.

Via het icoon van de verkenner (geel met groene pijl) kunt u het gedownloade bestand selecteren. Als het goed is weet u waar u dit uitgepakt en opgeslagen heeft. Selecteer vervolgens ubunt_12.04.vdi bestand (rood icoontje met kubus) en klik op openen. Daarna komt u terug in het vorige scherm en klikt u op ‘aanmaken’.

We zijn er bijna. De virtuele omgeving is gemaakt alleen nog even controleren of de juiste netwerk (en geluid/usb etc) instellingen juist staan ingesteld. Als u veilig wil internetten moet u wel netwerk hebben binnen uw Ubuntu omgeving toch ?

Klik in het hoofdscherm van virtual box op ‘instellingen’ zie afbeelding hieronder.

U krijgt dit scherm te zien:

Klik nu op ‘netwerk’ en stel de juiste adapter in (zie afbeelding hieronder).

Staat er bij u ook ‘nat’ verander dit dan in ‘netwerk bridge adapter’ zoals hieronder is afgebeeld.

Als u het aandurft mag u ook de andere instellingen langs lopen en controleren of ze juist zijn. Heeft u er geen verstand van ? Laat ze lekker staan en verander niets.

Nu bent u klaar om veilig te internetten via de Ubuntu werkomgeving. In het hoofdscherm klikt u op ‘start’ en zal Ubuntu gestart worden.

Gefeliciteerd ! U kunt nu veilig internetten zonder dat u last heeft van virussen en trojans aanvallen of andere onheil wat voor Windows is geschreven.

Wil u nu weten hoe Ubuntu werkt zodat u sneller de weg kan vinden binnen deze veilige omgeving ? Surf dan naar deze website (ook van mij) om eenvoudig te werken met Ubuntu.

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Linux, Mint, Ubuntu en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s