Verloren wachtwoorden terug halen

Het computermannetje komt vaak over de vloer bij mensen die hun wachtwoorden vergeten zijn. Dit varieert van een email wachtwoord tot het wachtwoord voor in te loggen op Windows zelf. Het uitzoeken en oplossen van dit soort dingen is tijd rovend en vooral met welke programma’s ga je dit doen.

Met behulp van de onderstaande link van computer totaal wordt dit tijdrovende werk een stuk eenvoudiger.

Zo haal je eenvoudig wachtwoorden terug

Ik zet hieronder het stuk tekst neer om snel een administrator account aan te maken (dit komt vanuit de bovenstaande link). Als je je wachtwoord niet meer weet (en maar één account hebt op je pc) dan zul je een extra account met administratie rechten moeten aanmaken. Met een extra administrator account kun je eenvoudig het wachtwoord veranderen van het account waar je het wachtwoord niet meer van weet. Je hebt hiervoor een opstartbare Linux Ubuntu of Mint dvd of usb voor nodig. Hoe je dit maakt staat in de bovenstaande link of check mijn andere Ubuntu of Mint blog hiervoor.

Nieuw administrator account toevoegen.

Deze truc gaat op voor Windows Vista en hoger.

  • Start je systeem op met de live Ubuntu-Mint stick en open de bestandsbrowser. Navigeer naar de Windows-map van je pc en open hier de submap system32.
  • Klik in deze submap met rechts op het bestand Utilman.exe en hernoem dat naar bijvoorbeeld Utilman.oud.
  • Vervolgens maak je een kopie van het bestand cmd.exe en hernoem je die kopie naar Utilman.exe. Het originele bestand cmd.exe laat je dus ongemoeid.
  • Sluit Ubuntu/Mint af en start Windows zoals gebruikelijk op. Zodra het aanmeldvenster verschijnt, druk je Windows-toets+U in.

Normaal gesproken verschijnen nu de toegankelijkheidsopties van Windows, maar door de ingreep van daarnet beland je in de plaats als beheerder op de opdrachtregel (cmd.exe). Hier voer je dan achtereenvolgens de volgende commando’s uit, telkens te bevestigen met Enter:

net user adminextra geheim /add

net localgroup administrators adminextra /add

Hiermee creëer je het administrator account ‘adminextra’ met als wachtwoord ‘geheim’. Wil je andere naam en wachtwoord, gewoon de tekst aanpassen (lijkt me wel duidelijk nietwaar). Start de pc opnieuw en meld je (met de net aangemaakte account gegevens) aan in Windows. Nu kun je vanuit het Configuratiescherm het wachtwoord van je vergeten account wijzigen.

 

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Windows en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s