Sfc.dll fout en Upgrade Windows 10

Het computermannetje kreeg een laptop met de klacht dat hij vreemd deed en dat hij niet meer fatsoenlijk kon werken. Dat klopte en ik heb toen als eerste een back-up gemaakt van alle belangrijke bestanden. Tot zover geen problemen.

Omdat ik toch alle bestanden veilig had dacht ik (in overleg) laten we terug naar de fabrieksinstelling en vervolgens naar Windows 10 gaan. Het idee was leuk maar het station was vergrendeld of de partitie was niet beschikbaar. Snel even op Google gezocht en iemand gaf het idee om een chkdsk /f /r (fix en repair) te doen in de dos promt die toch beschikbaar was in het herstel mode. Bij de Asus laptop kom je daar door middel van F9 in te tikken tijdens setup.

Hij vond inderdaad een hoop fouten die hij netjes herstelde etc. Opnieuw opgestart en eigenlijk werkte alles weer netjes. Maar bij het updaten ging het mis. Het Windows 10 icoon was er wel maar gaf elke keer fouten tijdens het controleren van update naar Windows 10.

Wat af en toe ook naar voren kwam was een onverwachte fout met sfc.dll (fout 0xc000020). Daar opgezocht en daar blijft dat je hierop kunt scannen. De opdracht was (in de dos prompt) sfc /scannow. Dat duurt even en na ruim 60 % een foutmelding dat het bestand sfc corrupt was. En hoe ga je dat dan repareren ? Deze website van Microsoft zelf helpt je aardig op weg.

Maar het ging niet lukken tot ik dacht “veilige modus ?”. Hoe kom ik ook al weer in de veilige modus, oja F8. Maar dat werkt dus niet met die snelle opstart laptop’s van tegenwoordig. Dus moet je eerst via F9 in het menu zoeken naar opstart mogelijkheden. Daar kun je kiezen om de laptop o.a. op te starten in de veilige modus. Je moet het maar weten.

In de veilige modus opnieuw de sfc /scannow gedaan en toen liep hij tot 100 % en heeft wat gerepareerd. Nu gaat de update naar Windows 10 als een speer en ik hoop dat ik straks kan gaan.

 

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Windows en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s