Modem ? Router ? Switch ? Wifi ?

Termen als draadloos toegangspunt, modem en router worden door de leek nog weleens door elkaar gehaald. Dit is niet zo vreemd want veel functies van deze apparaten zijn tegenwoordig in de modem van je internetaanbieder samengebracht.

Hoewel het kastje in de volksmond nog steeds modem wordt genoemd, zitten er tegenwoordig veel meer functies in de modem.

  • De modem-functie zorgt ervoor dat u verbinding maakt met het netwerk van uw internetaanbieder. Als de verbinding goed is heeft u toegang tot internet.
  • Als u meer dan één computer bedraad (netwerkkabel) kunt aansluiten op uw modem, heeft uw modem een geïntegreerde switch. Een switch is een soort verdeelstekker voor netwerkapparatuur.
  • Een modem waarmee u ook draadloos verbinding kunt maken wordt ook wel een wifi-modem genoemd. Het apparaat heeft in dit geval een geïntegreerd draadloos toegangspunt. Om draadloos toegang te krijgen (bijvoorbeeld je laptop of smartphone) heb je een beveiliging code nodig die meestal onderop je modem staat.
  • De routerfunctie van een modem is een soort verkeersagent. Deze functie zorgt ervoor dat (de juiste) apparatuur in uw thuisnetwerk verbinding kan maken met internet en omgekeerd.

Ik hoop dat het nu voor de leek een beetje duidelijker is. Als je nu problemen krijgt met je modem, kun je nu beter kan inschatten waar het aan zou kunnen liggen.

 

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Windows en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s